PASTISSOS
Dels 3 als 8 anys vaig viure a Suïssa, a Niederhasli (a pocs quilòmetres de Zürich). Allà els meus pares van aprendre a fer pastissos germànics i ara a casa també en fem.
Aquí teniu dues receptes:
Gefüllter Schokoladencake (pastís de xocolata)
Ingredients: Massa:
150 g de mantega
6 ous
200 g de sucre
200 g de xocolata
120 g d’ametlla ratllada
75 g de galetes Maria
Farciment:
150 g de mantega
3 rovells d'ou
150 g de sucre en pols
150 g de xocolata
Recepta:
Massa:
Remenem primer la mantega. Hi afegim llavors alternativament el sucre i els 6 rovells d'ou (guardem la clara) i remenem fins que quedi una massa uniforme. Hi tirem la xocolata ratllada, les galetes esmicolades (ho podem fer amb el molinet de cafè) i l'ametlla i seguim remenant fins que quedi uniforme. Hi afegim llavors la clara a punt de neu i remenem suaument per a no aixafar massa la clara, però que quedi uniforme.
Untem el motlle amb mantega i farina i hi posem la massa. El fiquem al forn (que ja hem escalfat) a mitja altura a una temperatura baixa (180-200º a dalt i a baix) durant una hora. Per veure si ja està cuit, podem clavar un ganivet al pastís i aquest ha de sortir net.
Farciment:
Remenem la mantega i hi afegim el sucre en pols (molt al molinet de cafè), els rovells d'ou i 75 g de xocolata ratllada. Remenem fins que quedi una massa uniforme.
Un cop s'ha refredat el pastís, el tallem en dos parts (horitzontalment). L’omplim amb la meitat del farciment, tornem a muntar el pastís i el recobrim amb l'altra meitat per sobre. Hi tirarem llavors per sobre els altres 50 g de xocolata ratllada.
Variant:
Al tallar el pastís pel mig podem posar-hi melmelada de maduixa en comptes del farciment.
Rüblitorte (pastís de pastanaga)
200 g de sucre
1 llimona
una punta de sal
150 g d’ametlla ratllada
250 g de pastanaga ratllada
80 g de farina
1/2 paquet de llevat (baking powder)
Recepta:
Remenem el sucre i els rovells d'ou. Hi afegim la pell de la llimona i el suc de la llimona, l'ametlla, la pastanaga i la farina, mentre anem remenant la massa que ens ha de quedar uniforme. Llavors hi afegim la clara a punt de neu i remenem molt suaument per a no aixafar massa la clara, però que quedi uniforme.
Untem el motlle amb mantega i farina i hi posem la massa. El fiquem al forn (que ja hem pre-escalfat) a mitja altura a una temperatura baixa (180-200º a dalt i a baix) durant una hora. Per veure si ja està cuit, podem clavar un ganivet al pastís i aquest ha de sortir net.
Nota: És molt important que la pastanaga no estigui ratllada ni massa fina (llavors queda massa sucosa) ni massa gruixuda (llavors costa de mastegar...). L’ideal és amb un ratllador tipus Bircher (suïssos...).
Estamariu, 27 de setembre de 2009 Albert Castellet (albert.castellet@gmail.com).