peca2.gif (2135 bytes)
Arriba al Pakistan l'expedició que portarà el Barça a 8.000 metres

5-Juliol
Aquest diumenge ha arribat al Pakistan l'expedició catalana que pretén plantar la bandera del FC Barcelona al Hidden Peak, un dels dos cims de més de 8.000 metres que encara no ha estat escalat per cap alpinista català.Ferran Latorre

El projecte s'emmarca dins dels actes commemoratius del centenari del Barça i s'ha pogut realitzar gràcies al recolzament del Centre Excursionista de Catalunya, i al patrocini de la Diputació de Barcelona.
D'altra banda, COM Ràdio, com a emissora oficial, cobrirà a través dels seus programes i informatius l'evolució de l'expedició fins la seva arribada a Barcelona. A més, el mitjà d'Internet La Malla rebrà periòdicament fotografies digitals i informació escrita, recollida en un canal creat exclusivament per seguir l'evolució de l'expedició. Representarà, així, un punt en comú d'informació per a tots els mitjans i particulars que vulguin seguir a diari la situació dels alpinistes.
L'objectiu d'aquesta expedició és l'ascensió al Hidden Peak, el primer i únic cim de 8.000 metres pujat per primera vegada en estil alpí. Aquesta serà també la filosofia a l'hora d'afrontar la nova escalada.

Segons Ferran Latorre, un dels alpinistes i promotor de la iniciativa, juntament amb Albert Castellet, "és una oportunitat única perquè dos col·lectius tan importants a casa nostra com el barcelonisme i l'alpinisme aconsegueixin junts un objectiu comú". L'expedició compta a més amb Ester Sabadell, Oriol Garcia i David Hita, i tenen previst assolir el cim, a 8.068 metres, entre el 6 i el 17 d'Agost.


L’expedició del Barça, camí del camp base

7-Juliol
Aquest dimecres els cinc alpinistes catalans marxaran de Rawalpindi, ciutat propera a la capital del Pakistan, per dirigir-se cap a Askole, on començarà l’expedició a peu.

Els cinc alpinistes tenien la intenció de deixar l’hotel de Rawalpindi el passat dilluns, però no va ser possible ja que el guia encarregat de portar-los fins al camp base no va aparèixer. D’aquesta tasca se n’encarreguen militars o oficials, destinats en aquests moments a la regió del Kashmir, en guerra amb l’Índia.

Després d’alguns tràmits al ministeri pakistanès, dimarts van aconseguir un guia que hauran de compartir amb una expedició francesa. Els 12 alpinistes francesos tenen el mateix camp base que els catalans i pretenen assolir el Gasherbrum II, un altre dels cims de més de 8.000 metres del Pakistan.


S'acaba l'electricitat

9-Juliol
Els alpinistes catalans han deixat Skardú, l'últim poble on arriba la carretera asfaltada i l'electricitat.

Poble d'AskoleAra ja es dirigeixen cap a Askole, el poble a partir del qual començarà l'expedició a peu. Abans, però, han hagut de negociar per aconseguir els permisos necessaris i els cotxes tot terreny per fer el camí, ja que l'exèrcit n'ha requisat la majoria per la guerra que manté contra els indis.

Els expedicionaris catalans tenen previst arribar al camp base el 14 de juliol. A partir d'aquest moment hauran d'instal·lar els diversos camps d'alçada que utilitzaran en l'atac al cim. Aquest està previst que es realitzi entre el 6 i el 17 d'agost.

A partir del 15 de juliol es podran escoltar a COM Ràdio i a La Malla les cròniques que des de l'Himàlaia enviaran els alpinistes.


Comença l’expedició a peu

13-Juliol
Els cinc alpinistes entren a la gelera del Baltoro i ja estan a mitja aproximació del camp base.Gelera del Baltoro (Font: www.corbis.com)

Dissabte a les set del matí van sortir d’Askole, l’últim poble accessible per carretera, i a les dues de la tarda van arribar a Jula, un llogaret que es troba a 3.100 metres d’alçada.

En aquest moment es troben a Paiju, a més de set hores a peu des de Jula i des d’on ja es veuen les impressionants Torres del Trango. En aquesta petita localitat, situada a 3.450 metres d’alçada, faran un dia de repòs, ja que és l’últim lloc on es troba llenya i els portejadors han de preparar-se el menjar per a la següent setmana.

Està previst que els expedicionaris arribin al camp base d’aquí a tres dies, després de passar per Urdukas, Gore i Concordia.


L'expedició arriba al camp base

16-Juliol
Els cinc alpinistes han arribat finalment al Camp Base després de dotze dies de travessia, quatre d'ells a peu.

Els expedicionaris i els portejadors han arribat aquest matí al camp base, situat a 5.200 metres d'alçada. Ara comença el procés d'aclimatació, així com la instal·lació i aprovisionament dels diferents campaments, situats a 6.000, 6.500 i 7.100 metres respectivament.

Els alpinistes ja han deixat enrere els pobles de Paiju, Urdukas, Gore i Concordia, fent ruta a través de l'espectacular gelera de Baltoro.

L'expedició del Barça té previst assolir el cim del Hidden Peak, a 8.068 metres entre el 6 i el 17 d'Agost


Instal·lat el Camp I

19-Juliol
Els cinc expedicionaris ja fa quatre dies que són al camp base, situat a 5.200 metres d’alçada i ja tenen instal·lat el Camp I a 6.000 metres.

Els membres de l'expedició al Hidden Peak duran a terme en els dos propers dies la instal·lació i l’aprovisionament dels campaments II i III, situats a 6.500 i 7.100 metres d’alçada respectivament.

Durant la major part de la travessia els cinc alpinistes han gaudit de bon temps (només han perdut un dia per condicions climàtiques adverses), però ara s’esperen un parell de jornades amb mal temps, que faran baixar la temperatura del camp base fins a deu graus sota zero.

Segons Ferran Latorre, cap de l'expedició, els cinc membres de l’equip es troben en bon estat de salut,  i el procés d’aclimatació ha estat molt bo. Segons Latorre, "una de les preocupacions era enganxar alguna cosa per les condicions d’higiene. Venim d’un país pulcre i aquí és totalment diferent, però de moment tots estem molt i molt bé".


Divendres vinent, si el temps acompanya, s'instal·laran els camps II i III

21-Juliol
Els cinc alpinistes catalans tenen previst anar cap al campament I demà passat, des d’on, si millora el temps, muntaran els camps II i III, situats a 6.500 i 7.100 metres d’alçada respectivament.

En aquests moments els expedicionaris recuperen forces al camp base, on han coincidit amb una altra expedició catalana que pretén coronar el G2, un cim de 8.035 metres que també forma part de la serralada del Gasherbrum.

El descans dels membres de l’expedició és merescut, després que fa dos dies assentessin el campament I, a 6.000 metres d’alçada. Per tal de muntar el camp I, es van haver de carregar més de 800 kg de material, tant personal com d’escalada i d’aprovisionament. A més, el procés d’aclimatació és lent. A més de 5.000 metres d’alçada cal estar molt ben preparat físicament, i qualsevol activitat es fa molt més pesada.

Tot i que el temps encara no acompanya, els ànims dels cinc expedicionaris segueixen animats. Segons ha dit Ferran Latorre, intentaran assolir el cim la primera quinzena d’Agost.


Continua el mal temps

23-juliol
Camp BaseLes nevades han acumulat molta neu que pot comportar risc d’allaus. Per aquest motiu l’ascensió cap al camp I no es farà, possiblement, fins dimarts.

La presència del Monzó, un vent associat a la davallada de les temperatures i les nevades, ha fet que el calendari previst pels expedicionaris no es pugui complir.   Inicialment les previsions asseguraven que el temps començaria a millorar dimecres, però les notícies més recents indiquen que el mal temps durarà com a mínim fins dilluns.

En cas que sigui així, els alpinistes del C.E.C tenen la intenció d’anar cap al Camp I el proper dimarts, i instal·lar els campaments II i III en el mateix viatge. Després tornarien a baixar al camp base per intentar fer l’atac al cim per la via japonesa la primera quinzena d’agost.

Mentrestant, els catalans segueixen amb el període d’aclimatació, i aprofiten per descansar i recuperar forces. A més, han participat en una investigació que estan realitzant membres de la Universitat de València on s’analitza la capacitat d’oxigen que pot portar un glòbul roig, efecte relacionat directament amb el procés d’aclimatació de cada persona. Fent referència a l’estudi, Oriol Garcia, membre de l’expedició catalana, ha ressaltat, a tall de curiositat, que "si consumíssim el mateix nivell d’oxigen al nivell del mar estaríem químicament morts, estaríem a la U.V.I directament"


Els expedicionaris són al campament I des de diumenge

26- juliol
La millora del temps ha permès als alpinistes arribar al campament I abans del que estava previst. Tot i que ahir encara no feia bon temps, els cinc membres de l'expedició catalana van decidir pujar fins al camp I, a 6.000 metres d'alçada, ja que les previsions indicaven que el temps milloraria.

Avui, dos membres de l'expedició han pujat fins al campament II, a 6.400 metres, per deixar-hi dues tendes i un fogonet. Després han baixat per passar la nit al campament I. Demà al matí, la intenció és pujar la resta de materials fins al camp II -menjar i sacs de dormir, bàsicament- per quedar-se allà entre dos i tres dies. No massa més, ja que tot i que és convenient quedar-se uns dies per aclimatar-se, no és recomanable allargar molt l'estada perquè desgasta massa físicament. Un cop arribin al campament III, els expedicionaris volen tornar al campament base per descansar i agafar forces per pujar al Hidden Peak, a mitjans d'agost.

Quan deixin el campament II, els alpinistes catalans estaran completament sols. Fins ara, els han acompanyat portadors nadius, que els han ajudat a traslladar material fins al campament base, i la resta d'expedicions que comparteixen amb ells el campament I. Però de les 27 tendes que hi ha ara instal·lades al camp I, només l'expedició catalana intentarà arribar al GI. La resta es dirigeixen cap al G2, un cim de 8.035 metres que també forma part de la serralada del Gasherbrum.

En el moment de la connexió amb COMRàdio, la temperatura dins de la tenda era de 5 graus. Fora, però, arribava als 5 graus sota zero i a la nit és probable que baixi fins als 10 o 12 graus sota zero.


L'expedició al Hidden Peak ja és al campament II

27-juliol
Els alpinistes catalans han arribat avui al campament II, a 6.400 metres d'alçada, on hi passaran la nit. Si el bon temps es manté, i les previsions així ho indiquen, els membres de l'expedició pujaran demà fins al campament III per portar-hi les tendes. El pla és tornar a baixar al campament I per aclimatar-se i després, repetir l'ascensió al camp II. Abans de l'atac final al Hidden Peak, els expedicionaris tornaran al campament base, per descansar i menjar bé durant tres o quatre dies i recuperar forces.

Les condicions a 6.400 metres d'alçada són força dures. La temperatura és de 15 graus negatius a l'exterior de les tendes i a l'interior, de pocs graus sota zero. Tot i així, una de les alpinistes, Ester Sabadell, ha explicat avui a ComRàdio que no passen fred perquè porten bons sacs. També ha dit que el menjar tampoc no és tan bo com quan estaven al camp base, ja que ara se'l fan ells mateixos amb les sobres.

Ara els alpinistes estan totalment sols al campament II. En el moment de la connexió amb ComRàdio, tots els membres de l'expedició, llevat de l'Ester Sabadell, dormien des de feia dues hores. "Sentir un telèfon aquí dalt fa molta il·lusió", ha confessat l'alpinista, que ha afegit que sembla un miracle poder parlar des de tant lluny.


El fort vent impedeix als alpinistes instal·lar totalment el campament III

Del camp I al camp III28-juliol
L'expedició ha pujat avui fins als 7.200 metres d'alçada per instal·lar el campament III, però el fort vent els ha obligat a plegar cap a les 12 del migdia. Demà ho tornaran a intentar si el temps els ho permet. La intenció és deixar-hi quatre coses i tornar a baixar, descansar dos o tres dies i preparar-se per l'atac final al Hidden Peak. Les previsions meteorològiques per als propers 4 o 5 dies són bones, de manera que no és probable que s'hagin d'alterar els plans a causa del mal temps.

Avui el vent els ha obligat a avançar lentament i amb prudència, ja que com que ha nevat tota l'estona, la visibilitat era escassa. Passar del camp II al camp III no és fàcil, perquè estan separats per un corredor molt encaixonat i la neu no els deixa veure gaire bé. El Hidden Peak és un cim que es fa molt poc, tal com ha explicat Oriol Garcia en connexió amb ComRàdio, ja que "és una mica dificilot". La resta d'expedicions que compartien el campament I amb els alpinistes catalans es dirigeixen cap al cim del costat, el G2, i si algun consell els han donat és que vagin amb peus de plom a la part de dalt, que és precisament on són ara.

Que el cos s'acostumi a viure a 7.200 metres d'altura no és senzill. L'Albert, el David i el Ferran són els membres de l'expedició que més de pressa ho han fet, tot i que l'Oriol Garcia ha reconegut que ara ja es troben tots bé. Mareig constant, manca de fam i ganes de tornar a baixar són els símptomes més freqüents quan s'està a tanta alçada. A més, la temperatura varia molt del dia a la nit. Mentre que durant el dia, a 6.500 metres, es pot anar, fins i tot, en màniga curta, durant la nit s'arriba a estar sota zero.


Els alpinistes aconsegueixen instal·lar el campament III

29-juliol
Els membres de l’expedició catalana al Hidden Peak han pogut instal·lar finalment el campament III, a 7.200 metres d’alçada. El vent, que ahir els va fer tornar abans d’hora, ha estat avui menys intens. Després d’una "jornada meteòrica", com l'ha qualificada l’Oriol Garcia, han aconseguit traslladar-hi unes tendes, un fogonet, menjar, guants i algun material més. Aquest és l'utillatge necessari per equipar el campament, que serà només una plataforma des d’on iniciar l’ascens al cim.

En el moment de la connexió amb COMRàdio, els membres de l’expedició acabaven de tornar a les tendes, després de 16 hores "pujant i baixant del campament III". L’Oriol Garcia s’ha avançat als seus companys perquè no es trobava massa bé. Segons ha explicat a ComRàdio, es tracta del mal de muntanya, que es manifesta amb mal de cap, i que s’esvaeix quan es descendeixen uns metres.

Un cop equipat el campament III, els expedicionaris descansaran ara durant 4 o 5 dies al campament base. Després, si el temps acompanya, es dirigiran al campament III per menjar alguna cosa i a partir de les 10 de la nit intentar l'ascens al cim. De moment, les previsions meteorològiques fins dissabte són bones.


En el moment de connectar-se amb COMRàdioEls alpinistes descansen al camp base per preparar-se per l'atac al cim

30-juliol
La jornada d'avui ha estat tranquil·la. Després de cinc dies en alçada, els membres de l'expedició han decidit descansar els propers tres o quatre dies al camp base per recuperar forces just abans de l'ascensió al Hidden Peak.

Ahir van pujar al campament III per deixar-hi unes tendes i una mica de menjar i avui han aprofitat les millors condicions del camp base per dormir, menjar bé i rentar-se una mica amb l'aigua que els han escalfat els cuiners.

Quan faci bon temps i sempre que es trobin bé, els membres de l'expedició atacaran el cim. Esperen poder-ho fer d'aquí a tres o quatre dies, tot i que les previsions assenyalen mal temps per als propers tres dies.

En principi, la tornada està prevista per al 28 d'agost, però si aconsegueixen fer el cim la setmana que ve, podrien tornar abans a Catalunya.


L'expedició atacarà el cim dijous si fa bon temps

2-agost
Després de quatre dies al campament base, els alpinistes catalans esperen que les condicions meteorològiques millorin per poder iniciar l'ascensió al cim. Les previsions per als propers dies, però, no assenyalen una millora del temps fins dijous.

Per tant, els expedicionaris no tenen més remei que esperar al campament base, encara que sigui una "mica dur", com ha manifestat Ferran Latorre en connexió amb COM Ràdio, "veure que fa mal temps i no poder començar l'ascensió malgrat trobar-se físicament bé". La il·lusió, les ganes que tot acabi bé i la responsabilitat de saber que hi ha molta gent al darrere que els segueix i els dóna suport es nota en l'ànim dels alpinistes del Centre Excursionista de Catalunya.

Tot i el desig de començar l'atac al cim, els expedicionaris esperaran que les condicions meteorològiques siguin propícies. No es tracta només que faci bon temps per facilitar l'ascensió, sinó també que la calor prolongada durant uns dies ajudi a rebaixar la neu, sobretot en els últims 900 metres, que són els més durs. Els alpinistes esperen també que la neu s'assenti bé per evitar haver d'avançar amb el cos enfonsat en ella fins els genolls.

Mentre no arribi el moment de l'ascensió, els expedicionaris aprofitaran per descansar el màxim possible, ja que viure a 5.200 metres d'alçada no és el mateix que fer-ho al nivell del mar. Al campament base un cuiner nadiu els fa el menjar, que consisteix bàsicament en arròs, vegetals i picants. Tanmateix, els alpinistes complementen la seva dieta amb "menjar de casa": sopa, fuet i fruita en almívar, principalment. Quan comencin l'ascensió, només podran alimentar-se amb menjars preparats, bàsicament aliments deshidratats.


El temps comença a millorar al Hidden Peak

3-agost
El temps ha millorat una mica a l'Himàlaia, de manera que, si es manté així, l'expedició podria iniciar l'atac al cim entre demà i demà passat. De moment, els alpinistes catalans estan tranquils i es mantenen a l'espera que arribi l'oportunitat de pujar al Hidden Peak i assolir l'objectiu que els ha portat fins al Pakistan.

Als darrers dies, el temps s'ha comportat d'una manera estranya. Durant el dia ha fet bo i, en canvi, a la nit, el cel s'ha tapat i ha nevat, quan normalment és a l'inrevés. Com ha explicat Ferran Latorre a COM Ràdio, "la veritat és que el temps que estem tenint no és del tot normal. El cel està constantment tapat i neva freqüentment". Un cuiner que va acompanyar una altra expedició l'any passat els ha explicat que el temps va ser molt millor, però també saben del cas d'una expedició nord-americana que va estar allà el juliol de fa uns quants anys i que no va gaudir ni d'un dia de bon temps.

Per tant, mentre les condicions climàtiques no millorin, els alpinistes del Centre Excursionista de Catalunya descansen al campament base. Físicament es troben bé i, com ha explicat Ferran Latorre, fins i tot els benjamins del grup no han tingut problemes i s'han adaptat bé a l'alçada. Ara l'única incògnita que els queda és saber la quantitat de neu que es trobaran al cim després de les darreres nevades. Aquesta és, però, una informació que no podran saber fins que no comencin l'ascensió.

Del campament III, a 7.200 metres d'alçada, fins a dalt es trobaran amb un desnivell de 800 o 900 metres. Es tracta d'una ascensió de nivell mig, que, en principi, no presenta una gran dificultat. La neu és l'única incògnita. Els alpinistes esperen que el bon temps ajudi a estabilitzar-la una mica perquè no els creï problemes en el moment de l'ascensió.


Pluja i neu sobre el campament base

4-agost
Contràriament al que semblava, el temps ha empitjorat avui al Pakistan. Després de nevar tot el dia, la temperatura ha baixat molt i s'ha girat vent. Els alpinistes, per tant, no han tingut més remei que quedar-se al campament base i esperar que el temps millori.

Tot i que encara els queda força temps per tornar, els expedicionaris ja tenen ganes d'atacar el cim. Psicològicament és dur veure que, malgrat trobar-se físicament bé, no poden començar l'ascensió per culpa del mal temps. De fet, hauran d'esperar que les previsions indiquin, com a mínim, cinc dies de bon temps. Els expedicionaris calculen que arribaran al cim al quart dia de sortir del campament base i que, el cinquè, iniciaran el camí de tornada, per això necessiten cinc dies d'estabilitat climàtica. A més, no hauria de fer vent, ja que no es volen arriscar a haver de tornar com quan van intentar instal·lar el campament III.

Ja fa sis dies que l'expedició descansa al campament base. Els dies allà són tranquils. Avui han celebrat l'aniversari d'un dels membres d'una expedició americana i, a la tarda, han jugat a cartes amb els companys d'una altra expedició que es dirigeix al G2.


L'expedició comença l'atac al cim del Hidden Peak

5-agost
Després de sis dies al campament base, els alpinistes del Centre Excursionista de Catalunya han començat l'ascens definitiu al Hidden Peak.
Les previsions meteorològiques apunten que els propers tres dies seran mitjanament bons. Aquesta circumstància és la que ha fet decidir els expedicionaris a començar a pujar cap al campament III.

Només l'Oriol Garcia s'ha quedat al campament base per no faltar a la cita diària amb COM Ràdio. A les 12 d'aquesta nit, però, es reunirà amb els seus companys, al camp III, i demà o demà passat iniciaran l'ascens als 8.000 metres.

En cas d'aconseguir fer el cim seria la primera vegada que ho fessin alpinistes catalans. El Hidden Peak, que es troba a 8.068 metres a l'Himàlaia, és el primer i únic cim de 8.000 metres que va ser ascendit per primer cop en estil alpí, la mateixa filosofia que ha adoptat l'expedició a l'hora d'afrontar l'escalada.


L’expedició ataca el cim del Hidden Peak

6-agost
Els membres de l'expedició catalana estan atacant en aquests moments el cim del Hidden Peak. Si les condicions meteorològiques són favorables, s'espera que en els propers dies coronin el pic i facin realitat el seu somni. Serà la primera vegada que expedicionaris catalans aconsegueixen aquesta fita. Els alpinistes del Centre Excursionista de Catalunya plantaran la bandera del Barça a 8.068 metres en l'any del centenari del Club. Es tracta d'un dels punts més alts del planeta. Si aconsegueixen arribar-hi, escriuran una pàgina més en la història del Barça i de l'alpinisme català.


El mal temps no fa possible l'atac al cim

9-agost
Els membres de l'expedició catalana tenien previst dur a terme l'atac al cim aquest cap de setmana, però les males condicions climàtiques han impedit que els catalans assoleixin el seu objectiu.
Segons ha dit Ferran Latorre aquest matí en declaracions a COM Ràdio, l'ascensió està prevista per demà o demà passat.
A hores d'ara els catalans recuperen forces al camp base mentre esperen que els arribin les pròximes previsions per tal de començar l'ascensió el més aviat possible.


No arriba l'esperat bon temps

11-agost-
El mal temps que des de fa dotze dies afecta la zona del nord del Pakistan continua. Les darreres previsions rebudes via Internet pels expedicionaris no són gaire esperançadores, ja que auguren mal temps fins dissabte. En funció de les condicions climàtiques que es prevegin per dilluns i dimarts, l'expedició marxarà diumenge per intentar atacar el cim dimarts o dimecres.
Tot i això, els ànims dels catalans segueixen sense decaure.


Sembla que arriba el bon temps

12-agost
Segons les darreres previsions meteorològiques rebudes pels expedicionaris, sembla ser que finalment arribarà el desitjat bon temps.

Tot i que les condicions climàtiques al peu del Hidden Peak eren molt dolentes aquest matí, les previsions indiquen que a partir de diumenge la situació millorarà. En cas que així sigui,  els alpinistes del CEC tenen la intenció de dormir al Camp II el mateix diumenge, pujar al Camp III al dia següent i intentar l'atac al cim dimarts o dimecres. L'ascensió no es podrà fer el mateix dilluns, ja que per les fortes nevades, el Camp III a hores d'ara ha quedat colgat per la neu. Així, segons Oriol Garcia "pot ser que ens estiguem hores cavant amb la pala per trobar les tendes" i  caldrà avituallar novament el campament.

Tal i com ha explicat Oriol Garcia, els membres de l'expedició s'han trobat amb unes condicions climàtiques que no es donaven des de fa més deu anys, ja que "no és normal" la presència d'un vent com el Monzó tan al nord del Pakistan. Demà, però, segons les previsions, entrarà un vent sec del sud, que farà que el temps s'estabilitzi.

En aquests moments els cinc catalans discuteixen la via que seguiran per fer l'atac al cim, ja que la que tenien prevista, la japonesa, està plena de neu i hi ha riscs d'allaus. Una alternativa seria pujar per una variant on hi ha roca.


Comença l'atac al cim

16-agost
Aquesta matinada els cinc alpinistes del CEC han començat l'ascensió per tal d'atacar el cim demà o demà passat.
Les darreres previsions meteorològiques indiquen que hi haurà un parell o tres de dies amb bon temps, durant els quals s'intentarà assolir el cim del Hidden Peak, a 8.068 metres d'alçada.
Avui no s'ha pogut establir el contacte diari amb COM Ràdio, ja que els catalans es troben al Camp II, des d'on no hi ha connexió telefònica.


Segueix l'atac al cim

17-agost
Els cinc alpinistes catalans segueixen amb l'ascensió cap al punt més alt del Hidden Peak, iniciada dilluns a la matinada.
L'objectiu és atacar el cim, situat a 8.068 metres, demà o demà passat, depenent de les condicions meteorològiques, que segons indicava l'últim butlletí seran favorables.
Avui tampoc s'ha pogut establir el contacte diari amb COM Ràdio, ja que des d'on es troben els muntanyencs no hi ha connexió telefònica.

Del Camp Base al Camp I, l'itinerari passa per una glacera plena d'esquerdes i ponts de neu que per tal que no s'ensorrin s'han d'intentar passar de matinada. Aquest tram normalment es fa en unes cinc hores, però la neu caiguda aquests dies pot alentir una mica la marxa de l'expedició.

El Camp II està situat a 6.400 metres, i cal resseguir la vall del Gasherbrum fins al corredor dels japonesos, a través del qual, en un principi s'esperava prosseguir cap al cim. És possible que ara s'utilitzi una via alternativa, ja que hi ha molt gruix de neu, i hi pot haver risc d'allaus.


El mal temps impedeix fer el cim l'any del centenari

18-agost
L'expedició del CEC ha hagut de desistir del seu intent de coronar el cim del Hidden Peak

Les males condicions climàtiques, les pitjors en els darrers deu anys, no han fet possible que els catalans plantin la bandera del Barça als 8.068 metres. De totes maneres, l'esforç i les ganes d'aquests cinc joves muntanyencs, que diàriament s'han comunicat amb COM Ràdio i La Malla, han servit per donar a conèixer aquest gran esport, l'alpinisme.

Finalment no s’ha pogut dur a terme el somni dels cinc expedicionaris del Centre Excursionista de Catalunya, ja que el clima els ho ha impedit. En els darrers dies la situació havia millorat, però aquest canvi de temps va provocar un descens de les temperatures i un vent molt fort.

Ester Sabadell i Ferran Latorre han estat esperant dos dies al Camp III el moment idoni per pujar fins al cim, però el temps ha seguit igual de dolent, i han hagut de desistir. La resta de l’expedició no ha pogut ni tan sols intentar l’atac, ja que han tingut problemes de salut després d’aguantar durant més de trenta dies unes condicions climàtiques molt dures.

Precisament, Oriol Garcia ja explicava aquest migdia que era molt perillós intentar l’ascensió amb aquest fred. L’itinerari previst passa per la cara nord, amb la qual cosa la neu no es desfà i queda compacta. A més, en el darrer tram, hi ha una pala de 1.000 metres que pot caure en qualsevol moment.

El president del Centre Excursionista de Catalunya, Enric Nosàs, ha pogut establir contacte amb el Camp base, i ha recordat als expedicionaris que "quan el temps es gira d’esquena no hi ha solució, no hi ha res a fer".

Ferran Latorrre, visiblement abatut, ha reconegut que la seva decepció "és fruit de la il·lusió que ens feia que tot sortís bé i que poguéssim fer cim", però que s’ha acomplert un dels objectius més importants: fer que l’alpinisme, un dels esports més practicats a Catalunya, tingui la difusió que es mereix.

La Malla Lavínia TV Objectius L'expedició L'equip Col·laboradors barcadins.GIF (5465 bytes)